Elektrik Flatörlü Seviye Kontrol Vanası
Elektrik Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, depo içerisine yerleştirilen elektrikli flatör sayesinde su seviyesini sürekli kontrol eden vanadır. Depodaki su seviyesi istenilen değerin altına düştüğünde, elektrikli flatör,
ana vana üzerinde bulunan solenoid bobine sinyal gönderir. Böylece vana kendini tam açarak deponun sürekli dolu kalmasını sağlar. Su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında ise, elektrikli flatör solenoid bobine tekrar sinyal gönderir ve vana kendini kapatır. Vana sisteme yatay veya dikey monte edilerek çalıştırılabilir.
Bağlantılarına Göre Mevcut Çaplar
Flanşlı:
DN50, …, DN300
Dişli:
3/4″, 1″, 1¼”, 1½”, 2″, 2½”, 3″
Açılı:
2″, DN50, DN80, DN100, DN150
Victaulic:
2″, 3″, 4″, 6″
Şebeke hattında enerji kaynaklarına gerek kalmadan hat basıncı ile hidrolik olarak istenen işlemleri gerçekleştirmek için kullanılan otomatik kontrol vanalardır.
Vana Kapama Modu
Ana kontrol vanasının üzerinde bulunan pilotlar su basıncı diyaframın üzerine ulaştırdığında su hidrolik kuvvet yaratır. Oluşan bu hidrolik kuvvet diyaframı, yayın uyguladığı kuvvet ile birleştirerek tam bir sızdırmazlık yaratarak kapanmasını sağlar.
Vana Açma Modu
Kapalı konumdaki ana kontrol vanası üzerinde bulunan pilot tahliye konumuna getirilince, ana kontrol vanasının diyaframı üzerindeki bulunan basınçlı su tahliye edilir. Hat basıncı yay kuvvetini yenecek konuma gelince kontrol vanasının diyaframına su alttan hidrolik kuvvet uygulayarak vananın tam açık konuma gelmesini sağlar.
Modülasyon Modu
Ana vananın bu konumda çalışmasını sağlayan kontrol vanası üzerine bağlanan pilotlardır. Ayarlanmak istenen akış miktarı ve basınca göre, diyaframın üzerindeki su basıncını sürekli kontrol ederek modülasyonlu konumda çalışmasını sağlar.

KV: Vana akış Katsayısı (1 Bar basınç kaybında geçen debi M³/h )
CV: Vana akış katsayısı (1 PSİ Basınç Kaybında Geçen Debi GPM )
Q: Debi(M³/h, GPM)
ΔP: Basınç Kaybı (BAR, PSİ)
G: Suyun Özgül Ağırlığı (Su için= 1.0)
Montaj
- Vana girişine “3” numaralı parmak filtre ve “2” numaralı mini küresel vana bağlandıktan sonra bakır veya plastik boru yardımıyla 3 yollu vananın closed “C” çıkışına ve solenoid vananın “I” çıkışına bağlanır.
- “5” numaralı solenoid vananın “II” çıkışı 3 yollu vananın auto “A” çıkışına “III” numaralı çıkışı kontrol paneline bağlanır.
- Vana çıkışına “4” numaralı körtapa bağlanır.
- Vanayı üzerinde gösterilen ok işareti yönünde monte ediniz.
- Vanayı monte ederken, vana flanşı ile boru flanşı arasına sızdırmazlık sağlayacak conta koyunuz ve cıvataları capraz şekilde sıkınız.
- Vananın hatta montajında izolasyon vanaları (kelebek veya sürgülü vana v.b), hava tahliye vanası, hızlı basınç tahliye kontrol vanası (QR) ve pislik tutucu vanalar kullanılması tavsiye edilir.
Adjusting
- “6” ile gösterilen elektrikli flatör switch, depo veya rezervuardaki su seviyesine göre sabit bir şekilde monte ediniz ve kablolarını kontrol paneline bağlayınız.
- “5” ile gösterilen solenoid pilot vananın kablolarını kontrol paneline uygun bir şekilde bağlayınız.
- Ana vana üzerinde bulunan “1” ile gösterilen 3 yollu selektör vananın konumunu auto getiriniz.
- “2” ile gösterilen küresel vanasını açınız